Direct contact? Bel: 035 - 303 86 00

HomePublicaties

Publicaties

Gea van der Horst Artikel Bussums Nieuws

Het klooster Mariënburg, voormalig meisjespensionaat en kloosterverzorgingshuis van de Congregatie van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, is een oase in het drukke centrum van Bussum. Tuin, klooster, kapel: midden in het dorp, maar toch afgeschermd en voor veel Bussumers omgeven door iets geheimzinnigs. 

In 1881 kwamen de eerste zusters naar Bussum. Het vertrek van de laatste zusters naar het Moederhuis in Amersfoort was voor de Historische Kring Bussum aanleiding om de geschiedenis van de Congregatie en van Mariënburg vast te leggen. Archieven werden geraadpleegd en zusters, ex-pensionaires, personeelsleden, leveranciers en vrijwilligers zijn geïnterviewd. De Congregatie werkte mee om het verhaal zo compleet mogelijk te maken. Veel oud-leerlingen en Bussumers deelden herinneringen en foto’s met de auteurs. 

Dit full colour boek geeft u een goede indruk van hoe het leven vroeger en tot voor kort was. Naast de bouwhistorie komt ook de belangrijke rol, die de zusters hebben gehad in de ontwikkeling van het Bussumse onderwijs, aan de orde. 
Een uniek boek dat een aanwinst vormt voor de geschiedschrijving van het Gooise dorp Bussum.

Geschreven in een samenwerking tussen Gea van der Horst en Historische Kring Bussum.

Mariaschool Bussum, van school tot woongebouw is een boek van Gea van der Horst. ISBN 9789461909183 

Een boek over het "leven" van het schoolgebouw aan de Mariastraat in Bussum. In 1904 gesticht, meerdere malen verbouwd, aangebouwd en bijgebouwd en hierna omgebouwd tot appartementen. Naast de bouwkunde van het gebouw is er ook aandacht voor de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort en het schoolsysteem door de jaren heen. Neem een kijkje in de geschiedenis van het prachtige gebouw met dit boek.